Ga naar hoofdinhoud

Jaarlijks organiseert Vialis tweemaal de Gebruikersdag Verkeersmanagementsystemen voor haar klanten. Op 15 november 2018 vond de Gebruikersdag plaats op de Automotive Campus met als thema de zelfrijdende auto.
Jan Wouters gaat als enige spreker deze dag terug in de tijd. Hij laat aan de hand van historische beelden zien dat ontwikkelingen soms grillig verlopen en vaak in de kern al een lange voorgeschiedenis kennen.
“We denken heel snel dat iets mogelijk is, maar we vergeten soms de impact van ontwikkelingen op andere sectoren. Bijvoorbeeld de effecten op economie, werkgelegenheid of het aanpassen van de infrastructuur. Een voertuig veranderen is niet moeilijk, maar een heel systeem veranderen is vaak erg complex”.
We leven in het moment en neigen ernaar de ontwikkelingen in het heden te overdrijven door groepsdenken en tunnelvisie. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto is in feite al meer dan honderd jaar geleden gestart door steeds verder gaande automatisering van bestuurderstaken; de eerste auto met cruise control was er in 1959, en de eerste automaatbak in 1939. En het elektrische voertuig had ooit al een groter marktaandeel bereikt dan nu het geval is. Soms zijn er parallelle vragen of economische motieven waardoor ontwikkelingen anders lopen dan verwacht.” Wouters hoedt zich dan ook voor voorspellingen. De toekomst is niet te voorspellen. Tot 2030 kun je een beetje inschatten, maar tot 2050 is volstrekt onmogelijk.”
Met zijn inspirerende betoog weet hij als laatste spreker voor de lunch op humoristische wijze de toehoorders te boeien. Kortom, van harte aanbevolen!

Back To Top